Liquidatie/faillissement

Bij zwaar weer voor een bedrijf, pakt een gecontroleerde liquidatie met schuldenregeling mogelijk voordeliger uit dan een faillissementsprocedure.

GmbH in slecht weer

Zijn de vennoten of directeuren van een GmbH op basis van de economische situatie van het bedrijf van mening dat een voortzetting van de activiteiten niet langer houdbaar is, dan rijst de vraag of zij voor de vennootschap een liquidatieprocedure opstarten dan wel het faillissement aanvragen.

Faillissementsaanvraag

Om de gevolgen van een te late eigen aangifte tot faillietverklaring te voorkomen, dient allereerst te worden vastgesteld of de verplichting tot faillissementsaanvraag bestaat, of dat ‒ in het gunstigste geval ‒ door onderhandelingen met de schuldeisers de schuldenlast en de betalingsonmacht uit de weg geruimd kunnen worden.

Liquidatieprocedure

Een liquidatieprocedure vereist de strikte naleving van een aantal formele voorschriften. Het wordt daarom aanbevolen hiervoor de ondersteuning van deskundige rechtsbijstand in te schakelen. Een optimale liquidatie biedt vennoten/directeuren – anders dan bij een faillissementsprocedure –transparantie en controlemogelijkheden.

Hoe gaat zo’n liquidatieprocedure precies in zijn werk?

  • Binnen de organisatie moet een strategische beslissing worden genomen over het optimale tijdstip van de liquidatie. Ook moet overeenstemming worden bereikt met de belastingadviseurs van de vennootschap.
  • Vervolgens besluit de aandeelhoudersvergadering tot ontbinding. Tegelijkertijd worden de vereffenaar(s), bijvoorbeeld de voormalige bestuurders, benoemd en wordt de liquidatiebalans opgesteld.
  • De vereffenaar doet het verzoek tot inschrijving van de ontbinding bij het Registergericht. Dit verzoekschrift is opgemaakt door de notaris.
  • De schuldeisers worden opgeroepen en de ontbinding wordt in de Bundesanzeiger (Staatscourant) bekendgemaakt.
  • Na het einde van het Sperrjahr wordt de slotbalans opgemaakt en wordt de definitieve belastingaangifte ingediend. Mogelijk vindt daarvoor nog een termijn plaats waarin de resterende middelen onder de aandeelhouders worden verdeeld.
  • Tot slot dient de vereffenaar het verzoek tot definitieve doorhaling (opgemaakt door de notaris) in. Met de doorhaling in het handelsregister is de GmbH ontbonden, wat betekent dat het bedrijf in juridische zin heeft opgehouden te bestaan. Nu eindigt pas de huurovereenkomst bij het bedrijfsadres in Duitsland.