Blog - 9 nov 2023

Wetswijziging voor het uitzenden van personeel naar Duitsland

Bent u werkzaam in de uitzendbranche en overweegt u om (uw) medewerkers in Duitsland te laten werken? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een recente wetswijziging. Dit betreft de meldingsverplichting bij het uitzenden van personeel naar Duitsland.

Mevrouw aan het werk in Duitsland

Het bedrijfsmatig ter beschikking stellen van medewerkers is in Duitsland geregeld in de zogenoemde Gesetz zur Regelung der gewerbsmäßigen Arbeitnehmerüberlassung, AÜG. Voor het uitlenen van werknemers in Duitsland is in principe een vergunning (Arbeitnehmerüberlassungserlaubnis) nodig, anders is er sprake van een rechtstreekse arbeidsverhouding tussen ‘inlener’ en uitzendkracht.

Wetswijziging

Als uw bedrijf actief is in de uitzendbranche en werknemers vanuit Nederland uitzendt naar Duitsland, of hen aan klanten ter beschikking stelt om in Duitsland te gaan werken, dan lag in het verleden de meldingsverplichting bij de lener, ofwel: de klant van het uitzendbedrijf. Dit is veranderd. Op dit moment moet de melding worden gedaan door het uitzendbedrijf ofwel de uitlener.


Werken in Duitsland

Heeft u specifieke vragen over het werken met uitzendkrachten, ZZP-ers of tijdelijke krachten in Duitsland? Heeft u vragen over de meldingsverplichting? Wij staan graag voor u klaar!