Alle kennis onder één dak

Fiscaal advies

Fiscaal advies STRICK

Als Nederlands bedrijf kan het aantrekkelijk zijn om zaken te doen in Duitsland. Het is immers een grote en sterke economie, met veel kansen op groei en succes. Echter, er zijn ook fiscale aspecten waar u als Nederlands bedrijf rekening mee moet houden wanneer u in Duitsland wilt opereren. Hieronder vindt u enkele belangrijke fiscale adviezen.

Belastingplicht in Duitsland

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u in Duitsland belastingplichtig bent zodra u daar een vaste inrichting heeft. Een vaste inrichting kan bijvoorbeeld een kantoor, magazijn of fabriek zijn. Als u een vaste inrichting heeft in Duitsland, moet u daar belastingaangifte doen en Duitse belasting betalen over de winst die u in Duitsland maakt. Het is daarom van belang om goed na te gaan wat de fiscale gevolgen zijn van het vestigen van een vaste inrichting in Duitsland.

Fiscaal advies

Een ander belangrijk fiscaal advies is om ermee rekening te houden dat Duitsland een ander belastingstelsel heeft dan Nederland. Zo kent Duitsland bijvoorbeeld een andere btw-tariefstructuur dan Nederland. Ook zijn er verschillen in de fiscale behandeling van bepaalde kosten, zoals afschrijvingen en rentelasten. Het is daarom van belang u goed te laten informeren over de fiscale regels en wetten in Duitsland, zodat u niet voor onverwachte fiscale verrassingen komt te staan.

Belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland

Wist u dat Nederland en Duitsland een belastingverdrag hebben gesloten? Dit verdrag heeft als doel dubbele belastingheffing te voorkomen en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse belastingdiensten te bevorderen. Het verdrag bepaalt onder andere hoe de belastingheffing tussen Nederland en Duitsland verdeeld wordt. Het is belangrijk om bij het doen van zaken in Duitsland rekening te houden met dit belastingverdrag.

Diverse soorten belasting

Bij het doen van zaken in Duitsland moet u ook rekening houden met de verschillende soorten belastingen die in Duitsland gelden. Naast de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting zijn er bijvoorbeeld ook belastingen op goederen en diensten, zoals de btw. Ook gelden er in Duitsland verschillende lokale belastingen, waaronder gemeentelijke belastingen en grondbelastingen. U wordt daarom geadviseerd goed inzicht te hebben in de verschillende soorten belastingen die in Duitsland gelden en hoe deze belastingen in uw specifieke situatie van toepassing zijn.

Loonadministratie en boekhouding

Tot slot dient u bij het zakendoen in Duitsland te zorgen voor een goede loonadministratie en boekhouding. Dit is niet alleen van belang voor uw bedrijfsvoering, maar ook voor de fiscale verplichtingen die u als Nederlands bedrijf in Duitsland heeft. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de Duitse wet- en regelgeving.

Waarom u kiest voor STRICK

De voordelen voor u op een rij

Al onze Nederlandse en Vlaamse cliënten krijgen uitleg en correspondentie in het Nederlands, waardoor er geen miscommunicatie ontstaat. Doordat wij de Nederlandse en Vlaamse cultuur begrijpen, weten wij wat Nederlandse en Vlaamse cliënten beweegt waardoor wij een betere vertaalslag maken in ons advies.

One-stop-shopping Alle juridische, fiscale en organisatorische vakkennis in huis op het gebied van zakendoen in Duitsland
Parate kennisOnze fiscale specialisten volgen doorlopend opleidingen om hun kennis up-to-date te houden
ExpertiseWij zijn onafhankelijk, professioneel en de expert om zorgeloos zaken te doen in Duitsland