Alle juridische en fiscale kennis onder één dak

Fiscaal advies over zakendoen in Duitsland

Als Nederlands bedrijf kan het aantrekkelijk zijn om zaken te doen in Duitsland. Het is immers een grote en sterke economie, met veel kansen op groei en succes. Maar er zijn ook fiscale / belastingtechnische aspecten waar u als Nederlands bedrijf rekening mee moet houden omdat de wetgeving op dit gebied verschillend is. Hieronder vindt u enkele belangrijke fiscale adviezen.

Fiscaal advies STRICK

Wanneer is uw bedrijf belastingplichtig in Duitsland

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u in Duitsland belastingplichtig bent zodra u een GmbH of andere vennootschap heeft opgericht. Wanneer u een kantoor, magazijn of fabriek heeft, is dit als een vaste inrichting in Duitsland. Dit betekent dat u daar belastingaangifte moet doen en belasting betaalt aan de Duitse fiscus over de winst die u in Duitsland maakt. Daarom is het van belang om goed na te gaan wat de fiscale gevolgen zijn van het vestigen van een vaste inrichting in Duitsland.

Heeft Duitsland hetzelfde belastingstelsel?

Het is goed om te weten dat Duitsland een ander belastingstelsel heeft dan Nederland. Zo kent Duitsland bijvoorbeeld een andere btw-tariefstructuur dan Nederland. Ook zijn er verschillen in de fiscale behandeling van bepaalde kosten, zoals afschrijvingen en rentelasten. Daarom is het goed om u te laten informeren over de fiscale regels en wetten in Duitsland door een fiscaal expert. Zo komt u niet voor onverwachte fiscale verrassingen te staan.

Wat betekent het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland?

Wist u dat Nederland en Duitsland een belastingverdrag hebben gesloten? Dit verdrag heeft als doel dubbele belastingheffing te voorkomen en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse belastingdiensten te bevorderen. Het verdrag bepaalt onder andere hoe de belastingheffing tussen Nederland en Duitsland verdeeld wordt. Maar door tussenkomst van een fiscaal adviseur kunt u beroep doen op het belastingverdrag en betaalt u zeker niet dubbel belasting.

Welke soorten belasting kent Duitsland?

Duitsland kent verschillende soorten belastingen voor bedrijven. Naast de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting zijn er bijvoorbeeld ook belastingen op goederen en diensten, zoals de btw. Maar er gelden in Duitsland ook verschillende lokale belastingen, waaronder gemeentelijke belastingen en grondbelastingen. Laat u vooraf goed adviseren of deze fiscale aspecten. Door inzicht te hebben in de verschillende soorten belastingen die in Duitsland gelden, weet u precies hoe deze belastingen in uw specifieke situatie van toepassing zijn.

Kan ik mijn Nederlandse loonadministratie en boekhouding gebruiken in Duitsland?

Tot slot dient u bij het zakendoen in Duitsland te zorgen voor een goede loonadministratie en boekhouding. Dit is niet alleen van belang voor uw bedrijfsvoering, maar ook voor de fiscale verplichtingen die u als Nederlands bedrijf in Duitsland heeft. Duitsland kent andere regels met betrekking tot de loonadministratie en boekhouding. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de Duitse wet- en regelgeving.

Waarom u kiest voor STRICK

De voordelen voor u op een rij

Al onze Nederlandse en Vlaamse cliënten krijgen uitleg en correspondentie in het Nederlands, waardoor er geen miscommunicatie ontstaat. Doordat wij de Nederlandse en Vlaamse cultuur begrijpen, weten wij wat Nederlandse en Vlaamse cliënten beweegt waardoor wij een betere vertaalslag maken in ons advies.

One-stop-shopping Alle juridische, fiscale en organisatorische vakkennis in huis op het gebied van zakendoen in Duitsland
Parate kennisOnze fiscale specialisten volgen doorlopend opleidingen om hun kennis up-to-date te houden
ExpertiseWij zijn onafhankelijk, professioneel en de expert om zorgeloos zaken te doen in Duitsland
Uw Duitse administratie in goede handen

Onze fiscalisten en boekhoudexperts

Lars Wemmers
Rechtsanwalt
wemmers@strick.de+49 (0)28217222161
Thorsten Meyer
Steuerberater
Wirtschaftsprüfer
Fachberater für internationales Steuerrecht
meyer@strick.de+49 (0)282172220
Janina Heek
Steuerberaterin
Fachberaterin für internationales Steuerrecht
Fachberaterin für Unternehmensnachfolge (DStV e.V.)
im Angestelltenverhältnis
heek@strick.de+49 (0)282172220
Anabel Remmen
Sekretariat Steuerabteilung
remmen@strick.de+49 (0)282172220
Barbara Peekel
Lohnbuchhalterin
peekel@strick.de+49 (0)282172220
Cäcilia Niemann
Finanzbuchhalterin
niemann@strick.de+49 (0)282172220
Diana Spronk-Pina
Lohnbuchhalterin
spronk-pina@strick.de+49 (0)282172220
Johann Terlinden
Steuerfachangestellter
terlinden@strick.de+49 (0)282172220
Katrin Kersten
Bilanzbuchhalterin
kersten@strick.de+49 (0)282172220
Liesa Witzke
Lohnbuchhalterin
witzke@strick.de+49 (0)282172220
Manuela Verhey
Finanzbuchhalterin
verhey@strick.de+49 (0)282172220
Norbert Franke
Finanzbuchhalter
franke@strick.de+49 (0)282172220
Tatjana Ott
Lohnbuchhalterin
ott@strick.de+49 (0)282172220
Aileen Aymanns
Lohnbuchhalterin
aymanns@strick.de+49 (0)282172220
Divan Tagay
Steuerfachangestellter
tagay@strick.de+49 (0)282172220
Aaron Diel
Auszubildender, Duales Studium
diel@strick.de+49 (0)282172220