GmbH oprichten

Wat is een GmbH?

De GmbH, of Gesellschaft mit beschränkter Haftung, is de Duitse variant van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Het is een van de meest gekozen rechtsvormen bij het oprichten van bedrijven door zowel lokale als buitenlandse ondernemers. Dit vanwege de flexibiliteit en bescherming die een GmbH biedt.

Voordelen van een GmbH

 • Beperkte aansprakelijkheid: Bescherming van persoonlijk vermogen tegen bedrijfsschulden
 • Zelfstandige rechtspersoon: Een GmbH is een aparte juridische entiteit die zelf contracten kan aangaan, eigendommen kan bezitten en aansprakelijk kan zijn
 • Geloofwaardigheid: Een GmbH wordt gezien als een stabiele en serieuze bedrijfsvorm in Duitsland

Stappen voor het oprichten van een GmbH

De GmbH is een populaire bedrijfsvorm. Een GmbH is te vergelijken met de Nederlandse BV. Het oprichten van een bedrijf in Duitsland is anders dan in Nederland. Je krijgt onder andere te maken met de volgende stappen.

 1. Naamkeuze: De naam van de GmbH moet uniek zijn en eindigen op "GmbH"
 2. Stamkapitaal: Een minimumkapitaal van €25.000 is vereist om een GmbH op te richten. De helft hiervan, €12.500, moet bij oprichting worden gestort
 3. Oprichtingsakte: Een notariële akte van oprichting is vereist, waarin de statuten van de GmbH worden vastgelegd
 4. Registratie: Na de notariële vastlegging moet de GmbH worden ingeschreven in het Handelsregister. Pas na deze registratie heeft de GmbH rechtspersoonlijkheid
 5. Belasting: Na registratie moet de GmbH zich ook aanmelden bij het lokale belastingkantoor

STRICK ondersteunt bij het oprichten van een GmbH

Het oprichten van een GmbH is complex, vooral als je niet bekend bent met het Duitse rechtssysteem. STRICK heeft die kennis en helpt je met een breed scala aan diensten, van fiscaal advies in Duitsland tot begeleiding bij het Duitse handelsrecht. Of je nu hulp nodig hebt bij de Duitse belastingaangifte, btw aangifte in Duitsland of vragen hebt over Duitse arbeidsrecht, ons team staat voor je klaar.

Waarom STRICK?

 • Autoriteit en expertise: STRICK is dé autoriteit op het gebied van zakendoen in Duitsland. Met decennia aan ervaring en een team van experts hebben we talloze Nederlandse ondernemers geholpen met het oprichten van bedrijven in Duitsland in het Nederlands!
 • Begrip van jouw uitdagingen: We begrijpen de uitdagingen en twijfels die u heeft bij het betreden van een nieuwe markt. Vragen over regelgeving, culturele verschillen, of simpelweg waar te beginnen - wij hebben de antwoorden en oplossingen.
 • Persoonlijk en toegankelijk: We staan altijd voor u klaar. U hoeft zich geen zorgen te maken over taalbarrières en culturele verschillen. Wij zijn niet alleen vloeiend in zowel de Nederlandse als Duitse taal, maar beheersen ook de nuances van beide culturen.

Start uw bedrijf in Duitsland

Het oprichten van een GmbH in Duitsland is een strategische zet voor Nederlandse ondernemers die willen profiteren van de Duitse markt. Met de begeleiding en expertise van STRICK kunt u met vertrouwen deze uitdaging tegemoet gaan.

Klaar om een GmbH op te richten?

Onze experts

Bent u klaar om een GmbH in Duitsland op te richten? Neem vrijblijvend contact op met STRICK. Wij begeleiden u bij elke stap van het proces!