Fusies en overnames

Fusies en overnames

Om uw marktaandeel in Duitsland uit te breiden, uw concurrentiepositie te verbeteren en uw kostenefficiëntie te behouden, kunt u kiezen voor een branchegenoot of een toeleverancier. Maar wist u dat een fusie tussen uw bedrijf en een Duitse partner ook een goed rendement kan opleveren?

Juridische en fiscale aspecten

Bij een bedrijfsovername in Duitsland komt natuurlijk een en ander kijken op juridisch en fiscaal vlak. Voor de koop van een Duitse overnamekandidaat is het bijvoorbeeld van belang te achterhalen wat deze overnamekandidaat precies kenmerkt. Het is alleen verstandig dit bedrijf over te nemen wanneer dit bij de algemene strategie van het eigen bedrijf past. Daarbij dient u niet slechts de harde cijfers te bekijken, maar ook de structuur en de bedrijfscultuur van de overnamekandidaat, evenals de externe overeenkomsten, arbeidsrechtelijke verhoudingen en belastingen.

Kennis van Duitsland

Het vergt een goede kennis van de economische structuur in Duitsland en een grondige marktanalyse om een geschikte overnamekandidaat in Duitsland te vinden. Cruciaal bij fusies en overnames is natuurlijk de prijs. Voordat u overgaat tot een fusie of een bedrijfsovername is een nauwkeurige bedrijfswaardering daarom noodzakelijk. Tijdens een due diligence-procedure wordt de situatie van de onderneming, die in aanmerking komt, diepgaand onderzocht. Bij eventuele risico’s die worden ontdekt gaat de koopprijs omlaag of moet de verkoper de noodzakelijke garantieverklaringen afleggen.

Integratie

De fusie of overname begint pas echt zodra de overeenkomst is gesloten. Het Duitse bedrijf moet in uw Nederlandse onderneming worden geïntegreerd, het beleid moet op elkaar worden afgestemd en Duitsers moeten onder Nederlandse leiding werken. Het is daarom van belang dat de koers op weg naar succes al tijdens de contractonderhandelingen zijn bepaald.

Profiteer van praktijkervaring

STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater heeft al sinds 1988 veel Nederlandse bedrijven begeleid bij een fusie met of een overname van een Duitse onderneming. Van deze praktijkervaring kunt u profiteren. Immers, wij wijzen er u vroegtijdig op wat in Duitsland anders is dan in Nederland.