Blog - 7 dec 2023

Aan de slag met uw ambacht in Duitsland

Bent u timmerman, metselaar, stukadoor, elektricien, stratenmaker of steigerbouwer en wilt u uw ambacht (ook) in Duitsland uitoefenen? U bent niet de enige! Voor Nederlandse ondernemers liggen er mooie kansen bij onze oosterburen. Echter: wie in Duitsland een ambacht wil uitoefenen, krijgt met de Duitse wetgeving te maken. Graag zetten we een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

elektricien aan het werk

Beschermde ambachten

In Duitsland worden 53 beschermde ambachten* onderscheiden. Wie deze beroepen wil uitoefenen in Duitsland, moet tenminste een uitzonderingsvergunning voor de directie hebben en een ‘bestätigung’ voor zijn bedrijf van de Duitse Handwerkskammer. Doel van de Handwerksrolle is ervoor te zorgen dat alleen gekwalificeerde en erkende ambachtslieden bepaalde werkzaamheden mogen uitoefenen.

Handwerksrolle en Handwerkskammer

Wilt u met uw ambacht aan de slag in Duitsland? Start met de volgende drie actiepunten:

Controleer de toelatingseisen / meesterplicht

Onderzoek of er specifieke toelatingseisen zijn voor het uitoefenen van uw ambacht in Duitsland. Dit kan variëren afhankelijk van het type ambacht. Voor sommige ambachten geldt in Duitsland een meesterplicht (Meisterpflicht).

Vergelijkbaarheid van kwalificaties

Heeft u een vergelijkbare kwalificatie in Nederland? Dan kunt u in aanmerking komen voor een uitzondering op de meesterplicht.

Bestätigung van de Handwerkskammer

Pas nadat uw directeur een uitzonderingsvergunning en uw bedrijf een ‘bestätigung’ heeft van de Handwerkskammer mag u uw ambacht uitoefenen in Duitsland. Neem ook contact op met de regionale Handwerkskammer (HWK) in het gebied waar u wilt werken. De HWK beheert de Handwerksrolle en controleert of uw kwalificaties voldoen aan de vereisten voor het betreffende beroep. De Handwerkskammer en de Handwerksrolle waarborgen samen de kwaliteit en professionaliteit van ambachtslieden in Duitsland.

Juridisch advies

Deze gang van zaken kan complex overkomen, maar deskundige hulp kan u hierbij helpen. Heeft u specifieke vragen over uw ambacht? Of heeft u breder advies nodig bijvoorbeeld met betrekking tot belastingen in Duitsland, eventuele vergunningen of geldende regels vanuit de EU? We hebben alle juridische, fiscale en organisatorische vakkennis in huis op het gebied van zakendoen in Duitsland. Neem gerust contact met ons op!

* Een lijst met de 53 beschermde ambachten in Duitsland vind u hier.