Blog - 22 feb 2024

Kan Duitsland uitkomst bieden bij de elektriciteitstekorten in Nederland?

Grote delen van Nederland kampen met een (dreigend) tekort aan elektriciteit. Vooral voor energie-intensieve bedrijven levert dat grote uitdagingen op. Er wordt op allerlei fronten naar oplossingen gezocht. Zou Duitsland uitkomst kunnen bieden?

Hoogspanningsmasten in Nederlands landschap

Van het aardgas af

Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2050 een klimaatneutrale samenleving te zijn. Dit betekent onder andere dat we van het aardgas af (willen) gaan. Deze beweging brengt grote uitdagingen met zich mee voor zowel particulieren als het bedrijfsleven.

Met de handen in het haar

Veel bedrijven kunnen hun contract voor de afname van elektriciteit al niet meer uitbreiden. Dat levert geregeld uitdagende situaties op. Denk aan bedrijven die investeren in elektrische auto’s, maar vervolgens geen laadpalen kunnen krijgen. De uitdagingen zijn nog groter bij energie-intensieve productiebedrijven. Velen zitten met de handen in het haar. Er is sprake van stijgende prijzen en het is niet mogelijk om uit te breiden. Hoewel de problemen per regio kunnen verschillen, kunnen we stellen dat de issues rondom de energietekorten voorlopig niet opgelost zijn. 

Ontsluiting vanuit Duitsland?

Ook Duitsland heeft zich ten doel gesteld om in 2050 van het aardgas af te gaan. Het land heeft grote ambities om zijn energievoorziening te vergroenen. Hoewel de uitdaging – net als in Nederland – groot is, heeft het land een andere uitgangssituatie en bovendien is er geen sprake van een tekort aan elektriciteit. Kan Duitsland Nederland uit de brand helpen? Een ontsluiting vanuit Duitsland is helaas niet mogelijk, omdat dit volgens EU-recht alleen op het gebied van hoogspanningsleidingen kan. Directe grensoverschrijdende ontsluiting biedt daardoor helaas geen oplossing.

Verhuizen naar Duitsland?

Vooral voor bedrijven in de grensregio kan het aantrekkelijk zijn om een verhuizing naar Duitsland te overwegen. Op steenworpafstand ziet de wereld van gas en energie er heel anders uit. Dit biedt kansen, maar is ook geen eenvoudige zaak, omdat er natuurlijk heel wat fiscale en juridische vraagstukken bij komen kijken.

Juridische ondersteuning

Overweegt u om (een deel van) uw bedrijfsactiviteiten naar Duitsland te verplaatsen? Een zorgvuldige voorbereiding is essentieel. We staan u graag bij om alle juridische en fiscale aspecten van een eventuele verhuizing naar Duitsland te beoordelen. Daarbij kijken we ook graag of er subsidies op federaal en/of deelstaatniveau beschikbaar zijn die de kosten van een verhuizing kunnen verlagen. Neem gerust contact met ons op om uw uitdagingen te bespreken.