Blog - 5 feb 2024

3 redenen om als Nederlandse ondernemer een GmbH op te richten in Duitsland

Duitsland biedt vele zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Een succesvolle start van uw onderneming in Duitsland vraagt echter om een goede voorbereiding. Bijvoorbeeld wat betreft de gewenste rechtsvorm van uw bedrijf in Duitsland. De GmbH is een van de meest gekozen rechtsvormen bij het oprichten van bedrijven door zowel lokale als buitenlandse ondernemers. Waarom? De beweegredenen verschillen van ondernemer tot ondernemer, maar in de loop der jaren hebben wij drie hoofdredenen kunnen ontdekken.

Twee zakenmensen schudden elkaar de hand

1. Marketing

Marketing is de belangrijkste reden om een GmbH op te richten. Want: in principe doen Duitse ondernemers het liefst zaken met andere Duitse ondernemingen.

Als een Duitse ondernemer de keuze heeft tussen een offerte uit Nederland of een offerte uit Duitsland, zal hij natuurlijk het aangeboden product nauwkeurig toetsen, net als de prijs. Als het product, de dienst of de prijs in Nederland beter is dan in Duitsland, zal de Duitse ondernemer toch vaak voor de Duitse offerte kiezen.

Maar waarom? De ondernemer zal zich wellicht afvragen welk recht er van toepassing is als het tot een geschil komt met een Nederlandse onderneming. Is dat het Duitse recht of het Nederlandse recht? Meestal heeft hij geen kennis van het Nederlandse recht en leidt dat tot onzekerheden. Misschien vraagt hij zich ook af of de personen binnen de onderneming Duits spreken en hij ze überhaupt kan verstaan. Waarschijnlijk kent hij de rechtsvorm B.V. niet en kan hij niet inschatten of het om een serieus bedrijf gaat of niet. Vanwege deze twijfels kiest de Duitse ondernemer uiteindelijk liever voor de Duitse offerte.

2. Aansprakelijkheid

Veel Nederlandse bedrijven richten ook een Duitse GmbH op vanwege de aansprakelijkheid. Als men met een Nederlandse B.V. in Duitsland zaken doet, kan de Nederlandse B.V. in geval van eventuele problemen ook rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld. Om dat te voorkomen, richt men een Duitse GmbH op. In geval van geschillen zou dan de Duitse GmbH in eerste instantie aansprakelijk zijn. Daarmee scheidt men de Nederlandse zaak van de Duitse.

3. Verkoop van de Duitse zaak

Als de zaken in Duitsland zich aan het begin of in de loop der jaren goed ontwikkelen, is het mogelijk om bij de verkoop van delen van de onderneming alleen de GmbH te verkopen. Men kan dan bijvoorbeeld de Nederlandse zaken aan een andere investeerder verkopen of voor de kinderen of familie aanhouden.

Als men echter direct met de B.V. zaken doet in Duitsland, dan zijn de complete zakelijke activiteiten in één vennootschap in Nederland gebundeld en is het later niet mogelijk of moeilijk om slechts een gedeelte van de onderneming te verkopen.


GmbH oprichten?

Natuurlijk bestaan er ook andere redenen om een GmbH op te richten, bijvoorbeeld fiscale redenen. Heeft u specifieke vragen over het oprichten van een GmbH? Wilt u weten of de oprichting van een GmbH in uw situatie zinvol, interessant of misschien zelfs vereist is? Neemt gerust contact met ons op! Als full service advocaten- en belastingadvieskantoor ondersteunen wij u graag om succesvol zaken te doen in Duitsland.