Artikel - 15 feb 2021

Handwerkskammer (HWK), Handelsregister (HRB), Industrie- und Handelskammer (IHK)

Duitse instanties: wie is wie? Als u in Duitsland met een bedrijf actief wordt, zijn er verschillende instanties bevoegd. Deze instanties worden door onze cliënten vaker verward of verkeerd begrepen. Daarom volgt hier een korte toelichting:

Lokaal Gerechtsgebouw

1. Handwerkskammer - 'Ambachtenregister'

De plaatselijk bevoegde Ambachtenregister is vaak verantwoordelijk voor Nederlandse bedrijven die in Duitsland ambachtelijke activiteiten verrichten, zoals metselaars, betonwerkers, elektrotechnici, verwarmingsmonteurs, kappers, bakkers, enz.

Indien deze activiteiten worden uitgeoefend, is een melding of inschrijving in de Handwerksrolle (het register van ambachtelijke bedrijven) bij de Kamer van Ambachten vereist.

2. Handelsregister – `Kamer van Koophandel´

Het Duitse handelsregister is een afdeling bij de bevoegde lokale rechtbank (het Duitse Amtsgericht). Het is in principe vergelijkbaar met de Nederlandse KvK. Nieuw opgerichte bedrijven worden daar bijvoorbeeld geregistreerd en krijgen een KvK/HRB-nummer.

3. Industrie- und Handelskammer (IHK) - `Kamer van Koophandel en Fabrieken´

De IHK is vaak betrokken bij de oprichting van een nieuwe GmbH door Nederlandse bedrijven. De IHK moet akkoord gaan met de naam die voor de nieuwe GmbH wordt gekozen, en wel voordat deze wordt opgericht. Daarom is het noodzakelijk om voordat de Duitse GmbH wordt opgericht, de naam daarvan te laten goedkeuren. In sommige gevallen moet men ook verplicht lid worden van de IHK. In dat geval moeten er contributies worden betaald. Een GmbH moet dan na haar oprichting bij de telkens voor haar bevoegde IHK worden geregistreerd.

Wij zijn u graag van dienst en kunnen u graag begeleiden bij de noodzakelijke handelingen voor de bovengenoemde instanties of bij desbetreffende registratie.

Rechtsanwalt Alexander Crämer is u graag van dienst en kan u de oprichting van een Duits bedrijf, bijvoorbeeld een GmbH helpen.

Gerelateerde artikelen